Uchwała Zarządu Krajowego SLD Ręce precz od generała

dodano 2016-12-21 11:03 w kategorii: Kraj

Uchwała Zarządu Krajowego SLD

Ręce precz od generała -  dziś funkcjonariusze mundurowi, jutro każdy kto pracował w Polsce Ludowej

PiS zapowiedział degradację generała Wojciecha Jaruzelskiego, chociaż zgodnie z prawem taką decyzję może podjąć jedynie sąd. Minister Obrony Narodowej nie będzie w stanie odebrać gwiazdek generalskich w sposób legalny, posunie się więc do bezprawia w celu realizacji politycznej zemsty. W polskiej tradycji zawsze z szacunkiem podchodzono do zmarłych, tymczasem Prawo i Sprawiedliwość nie waha się dokonywać swoistej politycznej ekshumacji dla realizacji własnych celów. Sojusz Lewicy Demokratycznej odpowiada PiS – ręce precz od generała, nie zerwiecie mu tych gwiazdek!

Kolejnym elementem politycznej zemsty będzie wprowadzenie odpowiedzialności zbiorowej, wobec funkcjonariuszy służb mundurowych, którzy przepracowali choć jeden dzień w okresie PRL. Policja, celnicy, straż pożarna, pogranicznicy, przedstawiciele służb specjalnych, wojsko, żandarmeria wojskowa, służba ochrony kolei, czy też służba więzienna – emerytury tych służb mundurowych mają zostać obniżone, co budzi zdecydowany sprzeciw SLD.

Projektowane zmniejszenie – po raz wtóry - świadczeń funkcjo­na­riu­szom służb mundurowych, którzy w 1990 r. uzyskali pozytywną weryfikację, oceniamy jako działanie niezgodne z szeregiem przepisów Konstytucji RP, wyni­kających z niej zasad kon­sty­tucyjnych oraz aktów prawa międzynarodowego.

Dziś żołnierze i funkcjonariusze służb mundurowych, jutro sędziowie, prokuratorzy, nauczyciele oraz dziennikarze. Pojutrze wszyscy, którzy pracowali w Polsce Ludowej !

Sojusz Lewicy Demokratycznej  zwraca się do wszystkich osób, które pracowały w tamtych czasach, nie tylko pracowników służb mundurowych, lecz wszystkich ludzi aktywnych zawodowo przed 1990r. Sprzeciwiamy się kolejnej próbie dzielenia Polek i Polaków na tych co byli i nie byli aktywni zawodowo przed  rozpoczęciem procesu transformacji ustrojowej. Bierzemy Państwa w obronę, będziemy nadal reprezentować Wasze interesy bez względu na to jakie poglądy posiadacie. Naszemu społeczeństwu potrzebne jest porozumienie, pojednanie i wybaczenie, a nie pogłębianie już istniejących, wyraźnych podziałów.

POLSKA LUDOWA TO RÓWNIEŻ BYŁA POLSKA! Nie możemy się zgodzić na zakwestionowanie dorobku życia wielu pokoleń Polek i Polaków tylko dlatego, że Wasza aktywność zawodowa przypadła na wcześniejsze czasy. SLD deklaruje, że w momencie ponownego objęcia odpowiedzialności za kierowanie losami naszego kraju przez Sojusz, wszystkie te bezprawne działania zostaną unieważnione i przywrócony zostanie stan prawny sprzed ideologicznej wojny, którą rozpętał PiS.

Warszawa, 17 grudnia 2016r.