Uchwała Rady Krajowej SLD Żądamy przedterminowych wyborów parlamentarnych

dodano 2016-12-21 11:02 w kategorii: Kraj

Uchwała Rady Krajowej SLD

Żądamy przedterminowych wyborów parlamentarnych

Sytuacja polityczna w Polsce jest niezwykle napięta, co pokazały całemu światu wydarzenia wczorajszego dnia i nocy. Zasady parlamentaryzmu zostały zbrukane. Demokracja jest w stopniu najwyższym zagrożona. Nie może i nie ma na to naszej zgody!

Konflikt polityczny w Polsce narasta. Sytuacja wymyka się spod kontroli. Jedynym demokratycznym wyjściem z tej trudnej dla naszego kraju sytuacji są przedterminowe wybory parlamentarne. Zwracamy się do całej sceny politycznej w Polsce, parlamentarnej i pozaparlamentarnej, poprzyjcie wniosek o samorozwiązania się Sejmu!

Szczególne przesłanie kierujemy do ugrupowań stojących w opozycji do PiS. Jeżeli partia Jarosława Kaczyńskiego będzie trwała w Sejmie, rozpocznijmy zbiórkę podpisów pod apelem do parlamentarzystów o samorozwiązanie Sejmu. Spotkajmy się jako opozycja przy „Okrągłym stole opozycji” i ustalmy wspólny plan działania, w celu przywrócenia parlamentaryzmu w Polsce, powołajmy 16 wojewódzkich biur koordynujących nasze działania.  Szczególne zaproszenie na spotkanie „Okrągłego stołu opozycji” kierujemy do trzech byłych prezydentów: Lecha Wałęsy, Aleksandra Kwaśniewskiego oraz Bronisława Komorowskiego.

Zwracamy się do prezydenta Andrzeja Dudy z prośbą o zwołanie posiedzenia Rady Bezpieczeństwa Narodowego z udziałem opozycji pozaparlamentarnej, które pozwoli uspokoić sytuację i w sposób cywilizowany ustalić doprowadzić do wyjścia z politycznego klinczu.

Wyjątkowe posłanie kierujemy do osób piastujących dziś odpowiedzialne funkcje w Polsce z wyboru i mianowania. Pamiętajcie, że możecie podejmować decyzje jedynie w granicach prawa. Wszelkie działania, która będą nosiły znamiona przestępstwa będą osądzone i jeżeli winna zostanie udowodniona ukarane. Już dziś zapowiadamy wnioski o Trybunał Stanu, za złamanie zasad parlamentaryzmu w Polsce.

Wzywamy naszych rodaków o poparcie apelu o przedterminowe wybory parlamentarne. Niech demokracja czyni swoją powinność.

Warszawa 17 grudnia 2016r.